Waarom?
We wilden grip op de regio. We zagen in dat we daarvoor aan de voorkant van het proces betrokken moesten worden (en niet achteraf tekenen bij het kruisje), dat we in staat moesten zijn om met andere raden af te stemmen, dat het belangrijk was dat we beter geïnformeerd werden en dat de informatie voor alle raden gelijk zou zijn.
Hoe deden we dat?
Voor de onderlinge afstemming tussen raden schreven we de motie 'raadskring' en de motie 'synchroniseren agenda's omdat de ene raad in september en de andere in december hetzelfde stuk besprak. Voor het verbeteren van de informatie schreven we de moties 'informatieprotocol' en 'online vergaderen van het AB van gr'en', zodat deze bijeenkomsten online, live en openbaar zouden worden en er een richtlijn zou komen voor de informatie die gedeeld werd met de raden.
Wat waren de resultaten?
Drie van de vier moties zijn in alle acht raden aangenomen, synchroniseren agenda's, online vergaderen en informatieprotocol. De vierde motie, raadskring, werd in zes van de acht raden aangenomen. Vooral omdat er discussie ontstond over het al dan niet willen van een vierde bestuurslaag. Maar de raadskring is geen vierde bestuurslaag, het is een werkwijze. Daar zit de hele crux.
Het resultaat is heel bijzonder omdat raden voor de allereerste keer richtinggevend waren in de regio. Op grote schaal richtinggevend waren. Op eigen initiatief. De grootste schoonheid is dat zij besluiten namen over hun eigen positie in de regio en zichzelf daarmee midden op het regionale schaakbord plaatsten. Een heel strategische zet. Het is de eerste aanzet geweest voor meerdere regionale moties en samenwerkingen in de jaren daarna.